PANTAI, ALAM SEMULA JADI & HIDUPAN LIAR
Kembali ke hasil carian
RECOMMENDED PLACES
BROWSE INTEREST
Lambir Hills National Park
Lokasi: Miri
Taman Negara Bukit Lambir boleh dikatakan sebagai sebuah ekosistem semulajadi yang paling lengkap dan kompleks di dunia. Kawasan hutan dipterokarpa tanah rendahnya seluas 6,952 hektar meningkat setinggi 450 meter dan menghasilkan tahap biodiversiti tumbuhan tertinggi di dunia. Ianya menjadi rumah kepada lebih 237 spesis burung, tupai terbang, babi hutan, gibbon, beberapa jenis monyet, beberapa spesis rusa, serangga-serangga pelik dan beberapa lagi invertebrate, termasuklah kumpulan saintis-saintis dari seluruh dunia yang menetap di sini. Lambir juga mempunyai beberapa trek perjalanan yang boleh membawa anda ke kawasan air terjun dan kolam mandi di seluruh taman, semuanya hanya mengambil masa 40 minit pemanduan dari Miri.

Kebanyakan trek di Lambir bersambung antara satu sama lain, jadi bolehlah anda terokai beberapa trek dalam masa satu hari. Trek Latak Waterfall Trail merupakan yang paling mudah, dekat dan popular – sekiranya anda inginkan ketenangan, datang melawat pada hari biasa. Trek ini (dengan marking merah/putih, 20 minit) melalui kawasan laluan air jernih melepasi dua air terjun cantik yang bakal menemukan anda dengan sebuah kolam mandi hutan yang besar dikelilingi dinding batu curam dan di penuhi oleh air dari air terjun Latak setinggi 25 meter. Bilik persalinan, tandas dan kawasan berkelah disediakan dan kolam mini selamat untuk digunakan walaupun dinasihatkan kepada kanak-kanak dan orang yang tidak pandai berenang agar berhati-hati kerana terdapat beberapa kawasan kolam yang dalam di sini.

Trek Pantu, Bukit Pantu dan Air Terjun Pantu merupakan trek yang berasal dari satu sistem trek yang sama. Betul-betul sebelum Air Terjun Latak, anda akan melihat trek Pantu (marking putih, 1 jam) di sebelah kiri menaiki kawasan bertingkat melalui kawasan peninggalan menara pokok, kemudiannya menurun ke kawasan hutan tebal menuju air terjun Nibong, tempat yang sesuai untuk berehat seketika. Trek Bukit Pantu pula terletak di bahagian kanan (marking putih/kuning, 1jam setengah) beberapa ratus meter dari sini, menawarkan pemandangan indah, dan trek Air Terjun Pantu di sebelah kirinya (marking merah/kuning, 1 jam). Kawasan selepas trek Air Terjun Pantu pula merupakan kawasan tinggi hutan tebal yang dipenuhi bunyi hidupan liar di Lambir. Setelah berjalan 4km, trek ini berpecah, pusingan kanan akan membawa anda ke puncak Bukit Lambir.

Trek Puncak ini (marking merah/biru 3 jam setengah) adalah sukar bagi mereka yang tidak biasa, namun pemandangan indah serta orkid liar menjadikannya sebuah pengalaman yang berharga dan pengunjung boleh berehat seketika di kolam mandi air terjun Dinding yang terdapat di sini. Lambir juga menyediakan beberapa trek sukar bagi mereka yang berpengalaman; segala maklumat lanjut boleh didapatkan dari warden taman ini.
GOOGLE MAP

View Beach, Nature & Wildlife in a larger map
Getting There:
Being only 30-km (about 30-40mins drive) from Miri City, connected by the sealed Miri-Bintulu road, the Park is easily accessible by public transport. From Pujut Corner bus terminal, visitors can get onto the commercial buses that head for the Miri-Bintulu direction.

ANNOUNCEMENT

KUCHING CAR FREE DAY MORNING
12/10/2014 - 12/10/2014
Is back with the 2nd Edition
 
BARAM SAPE MASTER
14/11/2014 - 15/11/2014
Download your entry form now.
 
Rainforest World Music Festival 2015 dates
31/12/2014 - 31/12/2014
7th - 9th August 2015
 

TRAVEL SERVICE PROVIDER

Find a Travel Service Provider:

FACEBOOK

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Read about Sarawak and
Malaysia on